Historia

Lennart och jag, Ingrid, måste få skriva lyckan att 1970 få lämna storstaden och komma till Sundborn och den gamla trivsamma gården Blixas. Med oss hade vi våra labradorer och Norfolkterrier. Men vi hade också i bagaget 19 års aktivt liv i Svenska Spanielklubben (från 1963 Svenska Spaniel och Retrieverklubben). Lennart var auktoriserad jaktprovsdomare och jag arbetade först som sekreterare och senare som v ordf. i huvudstyrelsen. Livet bestod i att arrangera prov, utställningar och kansliarbete samt att meritera och tävla med egna hundar.
Kring Falun med omnejd träffade vi retrieverägare som blev alltmer intresserade av att arbeta med sina hundar.
Helene Knutsson, Svedens Gård, ställde välvilligt sina marker till förfogande för våra aktiviteter. Det som blev något alldeles särskilt var att hela familjerna kom med grillkorv i ryggsäcken. Det var ordning och reda men ändå lekfullt. Rätt eller fel men jag känner lite grand att det är mer prestigefyllt och allvarligt i dag.
Hur tanken kom att bilda en sektion under Mellansvenska avdelningen det minns jag faktiskt inte. Lennart och jag hade ju ”på fötterna” som man säger idag. Därför denna ”meritförteckning” ovan. Det var så okomplicerat att starta upp igen.
Saxat ur Aportören 4/72
Efter samråd med SSRK´s mellansvenska avdelning bildades, vid ett sammanträde med vårens entusiaster, den 14 september 1972 en Dalasektion och den 7 oktober anordnades på Blixas ett uppvisningsjaktprov för retriever.
1974 föddes Kennel Allez´ I-kull och två tikvalpar blev tongivande inom Dalasektionen. SJCH Allez´Ismene, ägare Göta och Björn Ristner och
S & NJCH Allez´Isabelle ägare Margareta och Willy Gustavsson, han sedermera jaktprovsdomare – och domare på årets Retrievermästerskap. Isabelle blev grunden till Kennel Iliaden och hon blev mor till 5 st JCH bl.a. S & NJCH Iliadens Haimon, som ägdes av Lars Hedman, välkänd jaktprovsdomare – och även Lasse domare på årets Retrievermästerskap – och innehavare av Kennel Moorman´s.
Med i gänget från allra första början var Nils Olof Elfström med sin bruna labbe SU & JCH Benjamin (Lukas), Nils Olof blev också jaktprovsdomare.
Och allt detta kanske bara för att vi bildade Dalasektionen för 30 år sedan.
De små familjeträffarna och de inofficiella aktiviteterna levde kvar men fler och fler officiella utställningar och prov arrangerades. Agnes (Pelle) Evenröd dömde sektionens allra första evenemang, utställning i Säterdalen 1973, som blev årligt återkommande och alla gick ”man ur huse” och hjälpte till.
Första officiella jaktprovet gick av stapeln i Falun 1973 och dömdes av den legendariske George Sparre. Den 24 augusti 1975 fick vi förmånen att arrangera retrievermästerskapet.
Tillsammans med taxklubben i Dalarna anordnades ett flertal viltspårprov per år bl.a. med Stora Kopparbergs Bergslags AB vandringspris att tävla om. Priset vanns för alltid (1976) i hård kamp av vår SU & JCH Nattens Julia.
På den tiden var samtliga jaktprov och träningar förlagda till marker runt Falun. Numera finns det ju 4 sektioner inom Dalaavdelningen och alla anordnar prov varje år. Vilken utveckling!
Antalet hundar som startade på jaktprov ökade men bortlottningar var ännu ett helt okänt begrepp.
Skillnaden i provuppläggnigen då mot idag är stor. Vissa moment lättare idag, vissa svårare. Framför allt krävdes stor uthållighet och arbetsdiciplin. Terrängens beskaffenhet var tuffare, avstånden längre. Arbetstider på 60 minuter var inte ovanligt och detta för en enda hund!
Uppdelningen i jakt- kontra utställningstyp var, tack och lov ett okänt begrepp.
Dubbelchampions var inte ovanligt och fler avdelningar höll prov på lördagen och utställning på söndagen – för samma hundar! Utställningsidealet var en arbetande brukshund med korrekt exteriör.
De 5 åren med Dalasektionen har betytt mycket för Lennart och mig. Den känns som vårt skötebarn och vi gläder oss oerhört åt den fantastiska utvecklingen.
Vi önskar Dalaavdelningen fortsatt framgång och arbetsglädje.
Ingrid och Lennart Eriksson