Tisjön 2017

2:a Karin Lundin Rättvik – Lab Magics Fie och segrare Eva Hallén Karlstad – Hedda

Tisjöprovet 20 år

Nu står vi här åter vid Tisjöns strand,
och här har under åren knutits många band.
Ja här har ni stått med era hundar så fina,
som ni senare har klätt med sele och lina.
Här har under åren delats ut många domarprotokoll,
Där era förhoppningar svävat mellan dur och moll.
Där vi domare fått rollen som ängel eller bov,
men visst ville vi ju glädjas med er ska ni tro.
Nu har Tisjöprovet fyllt sina tjugo år,
och många utav er har troget återvänt år från år.
Vi har säkert någon gång också gjort er besvikna,
När lotten eller turen inte stått på er sida.
Men ni ska veta att alla åren med er som vi fått,
kommer vi att bevara i våra hjärtan för gott.
Och alla de hundar som ni visat opp,
Så har ju många av dom också Sverigetoppen nått.
Med ålderns rätt så har vi tänkt att dra oss tillbaka,
men den sista veckan i augusti den kommer vi att sakna.
Diktat av Torsten Samuelsson 2017-08-01
Tisjön 20 år.
Sista helgen i augusti var det åter dags att genomföra Tisjöprovet i viltspår. Provet firade 20 år och arrangör är SSRK Dalarna.
10 st domare samlades på fredagen för att lägga 20 ökl spår. Spåret är ca 600 m långt och innehåller fyra vinklar, varav en är en återgångsvinkel. 12-24 timmar gammalt. Skottprövning under spårets gång.
Deltagarna hälsades välkomna med en dikt till vackra Tisjön i Limaskogarna, dessutom med kanonfint väder. Sedan var det dags för deltagarna att dra en lott för att se vilken domare de skulle gå för. Av 20 st startande blev det hela 16 första pris, vilket är ett mycket bra resultat. De flesta hundar som kommer till start är mycket rutinerade, många har deltagit både på SM och NM.
Lördagskvällen avslutades med en mycket trevlig middag för deltagare, domare och funktionärer i båthuset.
Söndagens spår var redan lagda på lördags fm och dagen började med att domarna fick dra lott om vilka hundar de skulle döma under dagen. Uppgiften var att ta reda på en älgkalv som Tisjöns jaktlag skjutit på och som ramlat omkull vid vägkanten. Skytten hade också hunnit få en träff på kon. Med bestörtning fick skytten se att kalven rest sig och försvunnit in i skogen igen. Ingen lätt uppgift med två påskjutna djur, men tyvärr vad som kan hända på en älgjakt.
Bäst lyckades Eva Hallén med flatten Hedda som vann med 3 poäng före Karin Lundin och labben Lab Magics Fie. På delad tredje plats kom Bengt Cervin med Astrosprings Oriana och Anders Henningsson med sin True Dice Cute Clarissa, båda med springer spaniels.

Tisjöprovets historia

Tanken på ett 2-dagars spårprov vid Tisjön började i Boda i Rättvik. Det var Barbro Wiklund, Ingvar Hansson, Ewa Albertsson och Jan-Åke Berg som var där på spårprov samt Torsten Samuelsson som domare.
Barbro satte upp kennel Gullkrages poängpris som skulle erövras av det ekipage som hade flest poäng efter tre år. 2001 kom namnet Tisjöprovet.
De första sex åren hade vi två vanliga ökl spår, Taxklubbens poängskala 42 max poäng och skogspoäng som vi kallade det. Spåret kunde starta med en sökruta och det var lappar som skulle hittas efter spåret. Det visade sig att det var så många duktiga hundar så Torsten fick göra en noggrannare bedömningsskala. Från 2004 tävlades det om 325 poäng, vilket underlättade betydligt för domarna. De slapp sitta och argumentera om hundarna som blivit dömda och poängerna fick tala sitt tydliga språk.
Lördagsproven har under alla år varit ett vanligt ökl spår. Söndagsspåren har vi försökt att efterlikna ett vanligt eftersök. Skottplats- och avståndsbedömning, passivitet i spåret har förekommit samt en hel del klurigheter.
1998 vann Arne Ohlson, 1999 Hasse Bergqvist och 2000 Sven-Erik Wais. Men det blev Ingvar Hansson och Panda som vann kennel Gullkrages poängpris med några skogspoäng före Hasse efter tre år.
En oljemålning av Kjell-Erik Hurtig föreställande ett eftersöksekipage blev nästa pris för Tisjöprovet. 2001 vann Jan-Eric Nilsson, 2002 Sven-Erik Wais och 2003 Arne Ohlson. Total vinnare efter de tre åren blev Arne och Arion. Våra tankar gick till Jan-Eric det året. Hans hund Eldorado ledde med 16 poäng men han blev tyvärr sjuk och avlivades.
2004 satte vi upp en nytt pris, en oljmålning av Mattes Ulla föreställande en hund som apporterade en and. 2004 vann Sven-Erik Wais, 2005 Anne-Marie Eklund och 2006 Weine Öberg. Total vinnare blev Sven-Erik och Albin (Crows Grizzly Dessit).
Tisjöprovet har även vunnits av Ann-Marie Eklund o Vickan, Christer Eriksson med Mysan, Jan-Eric Nilsson med Aniofs Granit. Bengt Cervin som med sin Astrosprings Oriana som har vunnit två gånger.
Vi får tacka alla som som har deltagit och de som har kommit till Tisjön för att döma hundar. Sist men inte minst alla duktiga funktionärer samt alla som har skänkt priser till tävlingen. Vi kommer att ha dessa 20 år med oss i våra hjärtan. Många trevliga vänskapsband har knutits genom åren.
Tack från Tisjögänget genom Jan-Åke Berg, Torsten Samuelsson provledare och Ewa Albertsson kommissarie.

Förutsättningar för provet. Klicka här
 
Resultatlista. Klicka på denna länk
 

Grattis till alla pristagare