SM Viltspår 2018

Vinnare Dalarna Karin Lundin och Lab Magic Fie LR, 2a kom Dalarnas förra årets vinnare Anders Henningsson med True Dice Cute Clarissa ESS och 3a Västra med Ingela Granström och Desperados Gunpower ESS.

SSRK VILTSPÅRMÄSTERSKAP 2018
Under helgen 4-5 augusti har 13 hundar med förare från tolv olika avdelningar och titel försvararen från 2017 från Dalarna varit i skogarna kring Våmhus och försökt lösa fingerade eftersöksuppdrag.
Orsa camping var SM 2018 års Camp för boende, mat och samlingsplats. Det var verkligen en plats för hundmänniskor. Domarna kom upp på fredag för att påbörja spårjobbet. 26 spår skulle ut i markerna.  På lördag klockan 14.00 samlades deltagarna för genomgång av helgen och därefter ut i skogen för trafikeftersöket.  After track, hade vi grillbuffe i restauranegen tillsamman med alla deltagare och deras sällskap. Sedan söndagens älgeftersök smlades alla vid Orsa Camping för prisutdelning.
 

Uppgift Lördag

Lördagens spår var ett påkört rådjur. Här var starten på vägen och hunden och föraren fick tillsammans lösa starten. Där fanns bromsspår, navkapselbit, blinkerglas, blod och klövspår.
Sedan fick de spåra sig in och lösa legor och spårslingor. På slutet fick de en viltstörning av älg som gick parallellt med rådjuren. Men när spåret kommer åter till vägen så drar älgen över vägen och rådjuret vrider till vänster och går en bit in i skogen längs vägen och går sedan över och där ligger rådjursklöven(målet). Max tid 45 min.

Uppgift Söndag

Söndagens spår var en skadskjutning på älg. Där starten jägaren sitter på pass och det kommer en älg springande bakifrån som drar ut på vägen och tillbaka in framför passet. Då skjuter han ett skott som skadar älgen. Sedan får deltagarna följa ett slingrande spår där de får markera legor med hår, ben och blod samt gå olika spårslingor. Max tid 60 min

Domarna som dömde SM 2018
Caroline Hagström, Ulrika Wermelin, Ewa-Lisa Hoel, Elisabeth Nilsson, Anna Schröder,
Inga-Lill Håkansson, Karin Björck, Lars-Göran Hagström, Berth Nilsson, Torsten Samuelsson, Raymond Hellgren, Stefan Lyshed-Jakobsson, Sören Larsson, Magnus van Wassenaar.

Tack till funktionärer Anki Holmgren, Ingrid Höglund och Peter Hedlund servade oss under helgen mycket bra. 

Resultat 2018

Spånkorgs cupen 2018

Spånkorgscupen 2018 klar. Många duktiga hundar har spårat i värmen.
Vinnare Anders Henningsson med Geltman’s Porter Sunlight. Tvåa Björn Karlsson med Twiggs All The Time. Trea kom Malin Holm med Aktivia’s Hertz Di Matti.

Årets upplaga av Spånkorgscupen blev en svettig uppgörelse på mer än ett sätt. Vi hade målet att alla som anmälde sig skulle få starta. Det innebar att det blev ett stort jobb att ”jaga domare”.  Vi fick ihop dem men de sista dagarna innan cupen fick tre domare förhinder att komma. Så Sören Larsson fick bråda dagar att åka runt och kolla samt lägga om spårmarker så att vi kunde fördela de extra spår som kom på övriga domare. Men fredag eftermiddag fick vi alla marker att lägga spår på.
 
Värmen som solen bjöd på lördag eftermiddag var stekande het och marker som knastrade som maräng vid varje steg. När genomgången var klar vid skjutbanan i Våmhus så skingrades alla domare ed sina ekipage ut i skogarna kring Våmhus.  I år hade vi deltagare ända från danska Snekersten till Docksta i Västernorrland.  

Aston och huse laddad för ökl spår med sin domare Ulrika

Lördagens öppenklasspår kom att visa sig var nog så svåra med värme, viltstörningar av olika slag. Efter sammanräkningen första dagen så kom en hund upp till maxpoäng 80p. Det var Twigg´s All The Best med Elisabeth Haglund  tätt följd av Gästgivargårdens Igor och Caisa Johansson.

Några av förarna laddar för söndagen spår

Söndagens eftersöksliknade spår blev ännu en prövning i värmen för deltagarna. Starten var uppbyggs som om två älgar sprungit bredvid varandra i en stor cirkel. ett område på ca 50-75 m. Där inne någonstans fanns en skottplats. Sedan bar spåret i väg med en stressad skadskjuten älg. Skadskjuten i mun. Han har stannat på en plats och ruskat blod kring sig. Sprungit i zick zack och i långa fngrar. Älgen blir sedan uppstött ut lega och skjuten så det stänker i busken eller trädet. Vidare till platsen på andra sidan vägen där målet finns med älgklöven. Men där också räven lämnat en rådjursklöv, allt för att se om hunden håller sitt id spår/ störs och byter klöv eller föraren inte är uppmärksam på vilket vilt vi spårar.

Domargänget

Tack till alla deltagare, domare och funktionärer som gjorde denna helg tillsamman till en svettig, rolig och lärorik helg. Nästa år har vi 10 års jubileum och då ska vi ladda med ”extra ammunition” för att få till en spännande helg.

Förutsättningar

Prislista

SM Uttagning Viltspårs SM – Genomförd

Uttagning till SSRKs Viltspår SM 2018
Rätt att deltaga: Spaniel/retriever vars ägare är medlem i SSRK Dalarna. Hunden skall minst ha erhållit första pris i öppen klass gärna SEVCH. En hund per familj får anmälas till uttagningen.
Avdelningsuttagningen: Tisdag 26 juni. Platsen ej klar ännu.
Anmälan: maila hundens regnr, stamboksnamn och förarens namn samt mobilnummer till viltspåransvarige Ewa-Lisa Hoel elhoel24@gmail.com senast 15maj
Kostnad: 300kr betalas till bg 156-2545 senast 15 maj
Viltspår SM : kommer att arrangeras i Våmhus/Orsa 4-5 augusti.

Viltspårscup 2018

Proven är begränsade till 20 deltagare. Om tillgång på domare och marker finns kan deltagarantalet utökas. Lottning om platserna sker efter anmälningstiden slut.
Startavgift: Kostnad för respektive cup/provhelg är 900 kr. Då ingår öppenklassprov lördag samt ett så kallat elitspår söndag. Spårlängd elitspår är minst 800m och exempel på spårprövningar som finns i ett elitspår kan läsas i häftet ”viltspårprov för elithundar” som kan laddas ner på SSRK Dalarna eller SSRK Hs hemsida.
Spånkorgscupen Våmhus
30 juni- 1 juli
Officiell öppenklass lördag och inofficiellt elitspår söndag
Anmälan och betalning: Sista anmälningsdag 31 maj.

Att gå prov i Dalarna

Viltspårprov rörliga 1 januari – 31 december
Prov kan endast genomföras på barmark.
Under september och oktober sker prov i begränsad omfattning p.g.a jaktsäsong.
Det är ägarens ansvarar att fråga efter/ ev. få fram chipläsare vid provet.
Anmälan: På SSRK Dalarnas hemsida. Hundar som är utlandsregistrerade måste bifoga kopia på stamtavlan för att få resultatet registrerat
Betalning: 300:- oavsett klass.
Kontaktpersoner för anmälan och upplysningar.
Västerbergslagen Ludvika, Grangärde /Ludvika/Sunnansjö/Smedjebacken
Klasser: Anlag och Öppenklass
Eva-Lis Åkergården-Stenman, Morhagsvägen 110, 770 12 Sunnansjö
Tel: 070-324 94 23, eva-lis.stenman@outlook.com
Falun/Borlänge Siljan
Klasser: Anlags- och Öppenklass
Anmälan och upplysningar: Karin Lundin, Sätra Lill Sätras v. 28, 795 91 RÄTTVIK
0248-173 86, 070-606 96 48 karin.lundin@hotmail.com

Utveckling mot Elitspår

Kursen vänder sig till dig som gått minst ett ökl spår. Vill utveckla din förmåga att läsa av din hund i spårskogen och träna dig själv på att lägga upp utmanade spår till duktiga hundar. Kursen är begränsad till 8 deltagare.
Fredag 18.00-ca 20.00
Presentation av oss och deltagarna och
Genomgång av helgen och kursboken
Diskussion om viltspår och spårstarter och spårupplägg
Genomgång av karta och allmän planering kring spårupplägg
Lördag 09.00 till ca 17.00
Jobba två och två med att planera ett elitspår utifrån trafikolycka med Rådjur.
Spårstart, trafikolycka, olycksplats undersökning
rita upp, avstånd, spårets läng, spårprövningar etc.
snitsla, stämma av planering mot verkligheten
lägga ut spåret, markeringsplatser och störningar
praktiskt följa och läsa av hundars olika sätt att lösa problemlösning
Diskussion om dagens spår
Söndag 09.00 till ca 16.00
Jobba två och två med att planera ett elitspår utifrån skadskjutning på Älg.
Spårstart, skadskjutning vid jakt, skottplatsundersökning
rita upp, avstånd, spårets läng, spårprövningar etc.
snitsla, stämma av planering mot verkligheten
lägga ut spåret, markeringsplatser och störningar
praktiskt följa och läsa av hundars olika sätt att lösa problem
Diskussion om dagens spår
När: 8-10 juni
Anmälan: Studiefrämjandet
Kostnad: 1300,- två luncher samt all fika ingår.
Plats: Sörskog, norr om Bjursås (längskidanläggningen)
Kursledare; Ewa-Lisa Hoel 070-509 33 14, elhoel24@gmail.com
Karin Lundin 070-606 96 48, karin.lundin@hotmail.com

Viltspår för Nybörjare

Målsättning anlagsprov.
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att lära dig att lägga viltspår och träna din hund. Eventuellt kunna gå ett viltspår i anlagsklass. Du får gärna ha målet att jobba vidare mot öppen klass och elitspår.
Du kommer att få arbeta tillsammans med andra kursdeltagare och lägga spår i olika terräng.
Alla raser är välkomna men då kursen arrangeras i SSRK regi så har dessa raser förtur.
Medlemsavgift är obligatoriskt för dessa. Löptikar får deltaga men ej under höglöp.
Max 8 deltagare.
Anmälan
Ingrid Höglund 070-6920791 eller Gunilla Mårsén 070-2315435 senast 180430.
Kurskostnad 900 kr för SSRK medlem. 1100 kr för icke medlem.
300 kr tillkommer om du vill gå ett anlagsprov.
Anmälan Studiefrämjandet